DOLAR 32,4604 0.25%
EURO 35,5946 0.45%
ALTIN 2.325,290,27
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

101 okunma

13 yaşındaki Türk balerin dünyanın en prestijli okuluna seçildi

ABONE OL
29 Nisan 2023 12:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

13 yaşındaki Türk balerin Mercan Çelik, dünyanın en prestijli okuluna seçildi.

Henüz 4 yaşındayken annesinin yönlendirmesiyle başladığı baleye ortaokulda ağırlık veren Çelik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarında bale eğitimine devam etti.

Burada bale öğrenimini sürdüren Çelik, 1 haftalığına Monako’daki dünyaca ünlü akademi Academie Princesse Grace’in yaz okuluna katıldı.

Yaz kampında eğitmenlerin dikkatini çeken Çelik, yaşının küçük olması sebebiyle Türkiye’ye dönerek eğitim ve dans hayatına İstanbul’da devam etti.

O dönemde okulunun yönlendirmesiyle İtalya’da katıldığı “Youth Grand Prix” yarışmasında 3’üncülük elde eden genç balerin, 8’inci sınıfta Academie Princesse Grace’de tam burslu eğitim hakkı kazandı.

“ÇOK KÜÇÜK OLDUĞUM İÇİN…”

Bale serüvenine yeni eğitim-öğretim yılında Monako’da devam edecek Çelik, dans etmek istediğini, yapamayana kadar bu tutkuya devam edeceğini dile getirdi.

Çelik, Monako’da eğitim alacağı okula ilişkin, “Herkesten duydum, ‘Böyle bir okul var.’ dediler. Ben de önce yaz kampına başvurdum. Burada Tuğçe öğretmenimle video çektik. Onlar yaz kampına kabul etti. Ben ama o sırada 7’nci sınıfım. Çok küçük olduğum için ‘Seneye tekrar görmek istiyoruz’ dediler.” ifadelerini kullandı.

Bale eğitimine devam ederken bir yandan da uluslararası yarışmalara katıldığını anlatan Çelik, “Sonra ‘Youth Grand Prix’ yarışması için İtalya’ya gittik. O da çok önemli bir yarışmaydı. Eğitmenler canlı yayından jüri olarak izlediler. O sırada da beni bir haftalığına davet ettiler, oradan da kabul ettiler.” dedi.

“İDEALLER DESTEKLENMELİ”

Mercan Çelik’in annesi Semen Çelik, kızının gösterilerde sahneye çıktıkça baleyi sevdiğini ve konservatuvara gitmek istediğini anlattı.

Kızının aslında konservatuvar eğitimi gibi bir niyeti olmadığını dile getiren Çelik, “Hem okuluna devam etsin hem de bale yapsın istiyordum. Dedi ki ‘Hayır, ben sahnede olmak istiyorum, ben konservatuvara gitmek istiyorum.’ Sonra bir sene Mimar Sinan’a, yarı zamanlıya devam etti. Sonra sınava girdi ve kazandı. Beşinci sınıfta, ortaokuldan itibaren 4 senedir Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarında okuyor.” diye konuştu.

“YURT DIŞINDA EĞİTİM ALIP ÜLKEME DÖNECEĞİM”

Çelik, kızının gelecek hayallerinde kendisi gibi küçük balerinleri yetiştirmenin de yer aldığını kaydetti.

Kızının “madam” olmak isteğini hep söylediğine dikkati çeken Çelik, “Mercan, ‘Ben yurt dışında eğitimimi yapacağım ama tekrar ülkeme döneceğim. Ülkemde de kendim gibi çocukların yetişmesinde, okulumda devam etmek istiyorum.’ diyor. Onun da esasında en büyük ideali o.” ifadelerini kullandı.

Mercan’ın en temelde isteğinin dans etmek olduğunu dile getiren Çelik, bu kadar çok isteyen bir çocuğu idealleri için desteklemek gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

“EKSTRA ÇALIŞMANIN HARİCİNDE ÖZEL EĞİTİM OLMADI”

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Bale Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Tuğçe Toprak Altunay ise çocuk bale eğitiminde her sene öğrencilerin bedensel zorluk derecelerinin farklılaştığı ve yaş gruplarına göre çeşitlendiği bir müfredatın olduğunu söyledi.

Altunay, öğrencilerin yurt dışından aldığı burs kabulleri ile ilgili olarak, şunları kaydetti:

“Bu müfredat, tüm dünyada uygulanan, kabul gören çok global bir müfredat açıkçası. Bizim yurt dışıyla aslında eğitimlerimizde bir farklılığımız yok. Bu nedenle biz istediğimiz okula, istediğimiz dans topluluğuna, istedikleri teknik yeterlilikteki videoları çok rahat gönderebiliyoruz. Ve bu teknik yeterlilikte gönderdiğimiz videolarda öğrencinin bedensel uygunluğu, esnekliği, kuvveti, yurt içi veya yurt dışındaki okulun ya da dans topluluklarının gerekli gördükleri kıstaslar öğrencide mevcutsa eğer onlar bir davette bulunuyorlar.”

Mercan Çelik’in başvuru sürecine de değinen Altunay, “Biz sadece ekstra çalıştık. Ekstra çalışmanın haricinde özel bir eğitim olmadı. Bunu şunun için söylüyorum. Bir okula başvurmak, bir yaz okuluna ya da bir dans topluluğuna başvurmak için özel bir çalışmamız olmadı. Biz aslında var olan çalışmamızı biraz daha okulun isteklerine göre düzenleyerek bir video çektik.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş