DOLAR 32,3324 0.24%
EURO 35,0848 -0.14%
ALTIN 2.297,420,89
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

149 okunma

Başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonu’nda

ABONE OL
19 Ocak 2023 13:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Anayasa Komisyonu’nda, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.

AK Parti’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu, başörtü düzenlemesine ilişkin anayasa değişikliği teklifi, hayatın hiçbir alanında, dini inanç nedeniyle başörtüsü ya da kıyafeti nedeniyle hiçbir kadının ayrımcılığa tabii tutulamayacağını öngörüyor.

Komisyon, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanırken, Beyazıt, başörtüsünü yasaklayan bir kanun olmamasına rağmen Türkiye’de yıllarca başörtüsü yasağı uygulandığını söyledi.

Bunun sonucu olarak bir daha asla görmek istenmeyecek mağduriyetlerin ortaya çıktığını dile getiren Beyazıt, “Başörtüsü nedeniyle haksızlığa uğrayan, başörtüsü zorla açılmaya çalışılan kızlarımıza, kadınlarımıza yaşatılan trajedi bir dönemin kara lekesi olarak tarihe geçti.” dedi.

”TOPLUMSAL BARIŞLA İLGİLİ ÇOK BÜYÜK BİR ADIM ATMIŞ OLACAĞIZ”

Teklif sahibi olarak komisyona bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Türkiye için çok önemli bir konuyu konuşmak için toplandıklarını söyledi.

Başörtüsü meselesini anlamanın Türkiye’yi anlamak olduğunu dile getiren Zengin, “Biz başörtüsü meselesini anlayabilirsek; serencamını, bu yasağın neden uygulandığını, uygulanma şeklini ve bu yasağın toplumdaki, kadınların hayatındaki etkilerini anlayabilirsek geçmişin yaralarını iyi etmek mümkün olacak ama devamında da toplumsal barışla ilgili çok büyük bir adım atmış olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Zengin Meclis’te, kamuda ve eğitim hayatında artık fiilen başörtüsü yasağı olmadığını ifade etti.

Başörtüsü teklifi Meclis’te

Haberi Görüntüle

“SAYEMİZDE HEP BERABER BURADAYIZ”

Bu sırada CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Zengin’den konuşmasını tamamlamasını istedi. Zengin ise Altay’a, “Yetmez, devam edeceğiz. İnsaf, 60 sene beklemişiz.” karşılığını verdi.

Altay, “Sayemizde oluyor. 60 sene beklediniz, cesaret edemediniz, bizim sayemizde bugün hep beraber buradayız.” dedi.

Özlem Zengin’in, “Sayın Altay, buradan anlıyoruz ki siz bizim teklifimize ‘evet’ diyeceksiniz.” sözlerine Altay, “Belki siz bizimkine dersiniz.” karşılığını verdi.

Zengin ise,”Sizin daha bir Anayasa değişikliği teklifiniz yok. Kanun değişikliğine ‘hayır’ diyoruz.” dedi.

HDP KATILMADI

Bu arada basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği komisyon toplantısına HDP milletvekilleri katılmadı.

Toplantıda, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Yargıtay, Danıştay, Yükseköğretim Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, Türkiye Barolar Birliği, Memur-Sen, Türk-İş, KADEM’in yanı sıra birçok kamu kurum ve kuruluşun temsilcileri de yer aldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş