DOLAR 32,3253 0.22%
EURO 35,0915 -0.12%
ALTIN 2.300,651,03
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

138 okunma

Enkaz altındakiler için zamana karşı yarış

ABONE OL
7 Şubat 2023 03:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremle sarsıldı. İlk deprem Kahramanmaraş’ta merkez üsssü Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde meydana geldi. 7,7’lik bu depremin ardından saat 13.24’te bir deprem daha meydana geldi. Merkezz üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı. 10 ilde toplam can kaybı 2 bin 379’a yükseldi. Depremin yaşandığı illere çok sayıda arama-kurtarma ekipleri gönderildi. Zamana karşı yarışın sürdüğü kentlerden umutlandıran haberler de geliyor…

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çok sayıda binanın yıkıldığı Hatay’ın Antakya ilçesinde de arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Çalışmalara destek vermek üzere Konya’dan bölgeye gelen itfaiye ekipleri, Ürgen Paşa Mahallesi’nde çöken bir binanın enkazından ses geldiğini belirledi.

Ekiplerin sesin geldiği yerlerde yaptığı çalışmayla biri kadın iki kişi, depremden 14 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Enkazdan çıkarılan iki kişi hastaneye kaldırıldı.

ANNE VE KIZI 10 SAAT SONRA SAĞ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki depremde binanın altında kalan anne ve kızı, UMKE ve vatandaşların ortak çalışmasıyla kurtarıldı.

Seyit Abdullah Çavuş Mahallesi, İsmet Karaokur Bulvarı’ndaki Hamidiye Sitesi D Blok, şiddetli sarsıntıyla yıkıldı.

Vatandaşlar, enkazı kontrol ettiklerinde anne Zübeyde Türkkahraman ve kızı Sena Türkkahraman’ın yaşam belirtilerini fark etti.

Yıkılan 12 katlı binanın enkazında, bir kanepenin oluşturduğu yaşam üçgeninde mahsur kalan anne ve kızı, depremden yaklaşık 10 saat sonra vatandaşların ve UMKE ekiplerinin çabasıyla kurtarıldı.

Sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan anne ve kızı, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Diyarbakır’da da merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi Yoldaş Apartmanının enkazından ekiplerin çalışması sonucu yaklaşık 11 saat sonra Osman Cengiz adlı kişi sağ çıkarıldı.

Enkazdan yaralı çıkarılan Cengiz, sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırıldı.

İskenderun ilçesi Dumlupınar Mahallesi’nde yoğun bakım, fizik tedavi, poliklinik hizmetleri ve bazı idari birimlerin olduğu blokun çökmesi nedeniyle bölgeye sevk edilen ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

HASTANE ENKAZINDA KALAN ÇİFT KURTARILDI

UMKE, AKUT, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ve askerlerin yürüttüğü çalışmalarda, enkaz altında kalan bir çifte ulaştı.

Enkazdan çıkarılan karı koca, tedavileri için hastane bahçesine kurulan çadıra götürüldü.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa’da, yıkılan bir binanın enkazından 1 kişi yaralı olarak kurtarıldı.

Şanlıurfa’da, İpekyol Caddesi’nde yıkılan 6 katlı bir binanın enkazında yapılan ortam dinlemesinin ardından yaklaşık 18 saat sonra yaralı olarak çıkarılan 1 kişi, bölgedeki sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

SOSYAL MEDYA PAYAŞIMIYLA HAYATA TUTUNDU

Malatya’daki evinde yakalanan 20 yaşındaki Boran Kubat, enkaz altında sosyal medya paylaşımını görenler tarafından kurtarıldı.

Gece yattıktan sonra ilk depreme uykuda yakalandığını anlatan Kubat, dışarı çıktıktan bir süre sonra ikinci bir deprem olmayacağını düşündüğünü ve ailesiyle eve girdiklerini belirtti.

İkinci depreme yine evinde yakalandığını ve binanın yıkılmasıyla enkaz altında kaldığını anlatan Kubat, “Uykuda yakalandık iki depreme de. Birden salladı, gözümü açar açmaz kafamı eğdim. Baktım annem yanıma düştü, simsiyah bir alan oluştu gün ışığında. Ondan sonra telefonum yanıma düştü. Telefonuma sarıldım, hemen arkadaşlarımı aradım.” dedi.

Daha sonra sosyal medyadan yardım istemeyi düşündüğünü vurgulayan Kubat, “Sosyal medyada paylaşırsam, arkadaşlarım hepsi görürse hepsi gelebilir diye düşündüm. Öyle de oldu. Sağ olsunlar. 5 buçuk, 6 saat kaldım enkazda. Telefonla sürekli görüşme halindeydik zaten ama telefon bir çekiyor bir çekmiyor. Bizim köyün muhtarı geldi. Arkadaşlarım çok yardım etti. Onlar kurtardı. Onlar balyozla vurdular. Ben dedim ki ‘bu nokta’. Balyozla vurdular, ben dedim ki ‘bu nokta’. Dört, beş vurmadan sonra buldular bizi.” diye konuştu.

Kendisiyle beraber annesinin de kurtulduğunu, dayısı ve anneannesinin ise halen enkaz altında olduğunu aktaran Kubat, sosyal medyadan sesini duyup yardımına koşanlara teşekkür etti.

ENKAZ ALTINDA EKİPLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Konya’dan depremin vurduğu Hatay’a giden kurtarma ekipleri, şu ana kadar enkazdan 19 kişiyi sağ olarak kurtardı.

Enkaz altında kalan Nevzat isimli bir kişi ise kendisini kurtarmaya çalışan ekiplere teşekkür etti. Ekipler de ”Biz teşekkür ederiz. Eşini ve çocuklarını kurtardık. Biraz sonra seni kurtaracağız” dedi.

Enkaz altında kalan Nevzat da bir süre sonra ekiplerce sağ olarak kurtarıldı. Kurtarma anları ekiplerce kaydedildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş