DOLAR 32,3253 0.22%
EURO 35,0915 -0.12%
ALTIN 2.300,651,03
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

111 okunma

Hatay’da su sıkıntısı devam ediyor mu? Bakan Soylu’dan açıklama

ABONE OL
5 Mart 2023 02:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezindeki koordinasyon toplantısı sonrası deprem bölgelerindeki son durum hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu, deprem felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin, “Bugüne kadar enkazlarda, hastanelerde hayatını kaybeden vatandaşımızın, depremzedelerimizin sayısı 45 bin 968. Bunların içerisinde 4 bin 267 Suriyeli kardeşimiz var” dedi.

DEPREMDE CAN KAYBI GİZLENİYOR İDDİASI

Bakan Soylu, kamuoyunda “ölüm sayısının gizlendiği” yönündeki idialara ilişkin de şunları söyledi:

“Muhakkak ki depremin büyüklüğü ölçüsünde birçok değerlendirme ve rakamlar kamuoyunda söylenebilir. Ortaya konulabilir. Ama depremde hayatını kaybeden her bir vatandaşımızın tek tek defin dahil, kimliklendirmesi dahil, aynı zamanda savcılık raporları veya eğer kırsalda hayatını kaybetmiş ve o ilk gün gömülmüşse muhtarlık, jandarma ve kaymakamlık tutanakları ve nüfusa tescil eden belgeleri dahil olmak üzere hepsi gerçekleştirilmektedir. Ne rakam varsa burada milletimizle paylaşıyoruz. Çünkü bazı gerek sosyal medyalarda gerek bazı yazar çizerlerde ‘İşte ölüm sayısı şu kadar ama bunlar şu kadarını söylüyorlar.’ Bunu niçin eksik söyleyelim, az söyleyelim? Çünkü burada her biri kendisi her bir başına bir hukukun parçasıdır. Kimisi miras hukukunun parçasıdır.”

NAKDİ YARDIMLAR SÜRÜYOR

Deprem bölgelerinde nakdi yardımların da devam ettiğini söyleyen Bakan Soylu, “1 milyon 61 bin 271 aileye aile başı 10 bin lira ödeme yapıldı. 259 bin 459 kişi de şu ana kadar taşınma yardımına başvurdu. Onlara da ödemeler başladı. Ve yine Hatay’da 194 bin 820 aileye aile başı 10 bin lira ödemeler yapıldı. Burada da 79 bin 491 aileye başvurusunu gerçekleştirmiş olduk.” diye konuştu.

HATAY’DAKİ SU SIKINTISI

Bakan Soylu, Hatay’da su sıkıntısı yaşandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek yalnızca bugün depremzedelere Hatay’da 1 milyon 200 bin ambalajlı su ulaştırıldığını bildirdi.

Hatay’da şebeke sularının günlük ihtiyaçlarda kullanıldığını belirten Soylu, “İçme suyu ihtiyacı ise bölgeye sevk edilen ambalajlı sularla şu ana kadar sağlanmıştır, sağlanmaya da devam edilmektedir. Sadece bugün Hatay’a verilen ambalajlı içme suyu adedi, 1 milyon 200 bin adet.” dedi.

Dağıtılan su miktarının ihtiyaçları karşılayabilecek ölçüde olduğunu kaydeden Soylu, şöyle konuştu:

“Eksik olmaz mı, eksiksiz Cenabı Allah’tır, hepimiz eksiğiz. Eksik var ama suyla ilgili bir talebe öyle ya da böyle bir yerde rastlamamız lazım. Muhtarlarımız, kaymakamlarımız, belediyelerimiz arandı, ‘Bildiğiniz bilmediğiniz bir yer var mı söyleyin’ diye. Birileri buradaki vatandaşlarımızın bir vesileyle eksikliğini giderebilmek için elinden gelen gayreti gösterirken buradaki süreçler içinde herkes ama öteki tarafta meseleyi manipüle etmek, yanlış ve yalan üzerinden beyanda bulunmak ne kadar doğrudur onu bilmiyorum. ‘İşte 22 mahalleye verilemiyor.’ Nasıl verilsin? 22 mahalle yıkık. Biz hangisini düzeltelim ve neyi düzeltelim? Burada sadece 16 belediye Hatay’ın büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle birlikte buranın suyunun vatandaşlara ulaştırılabilmesi için hep birlikte çaba sarf ediyorlar, gövdelerini taşın altına koymuşlar ve mücadele ediyorlar. Bunu bu şekilde değerlendirmek insafla da ahlakla da bağdaşmıyor. Buradaki insanların karşı karşıya kaldığı afete yalanlar üzerinden başka afetler ekliyorlar. Bunun doğru olmadığını söylüyorum. Bu, yalan. Bunu da bir şekilde anlatmak durumundayız.”

DEZENFORMASYON YAPAN 29 KİŞİ TUTUKLANDI

Bakan Soylu, dezenformasyonla ilgili tespit edilen 1090 hesap yöneticisinden 613’ü hakkında işlem yapıldığını, 151 kişinin gözaltına alındığını, 29’unun tutuklandığını açıkladı.

Bakan Soylu, deprem bölgesinde çocukların kaçırıldığını iddia eden ya da gayriahlaki iftiralar ortaya atanların da bulunduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

“Bu dönemleri istismar etmeye çalışan zihniyetler de yok değil, varlar ama onların da peşinden gidiyoruz. İşte ‘Çocuklar kaçırıldı, çocuklar alıkonuldu.’ Buradan vatandaşlarımıza bir kez daha söylemek istiyorum. Jandarma ve emniyet bölgesinde bugüne kadar tarafımıza bir tek kaçırılma ve alıkonulma vakası bildirilmemiştir. Bizim de herhangi bir tespitimiz söz konusu değildir. Hele organ mafyası gibi dönem dönem şehir efsanesi olarak nitelendirilen işlerin bir tanesi söz konusu değildir. Onun için burada elbette ki bunların her birisi ürkütücü, topluma yanlış bilgiler, mesajlar verici süreçlerdir. Allah bizi de milletimizi de bu dezenformasyondan, bu yalanlardan korusun, muhafaza etsin.”

DEPREM SORUŞTURMALARINDA 249 KİŞİ TUTUKLANDI

Deprem sonrası en çok tartışılan konulardan birinin de “Yanlış yapan gözaltına alınacak mı?” sorusunun olduğunu kaydeden Soylu, “Adalet Bakanlığımız, emniyetimiz, jandarmamız, bütün birimler aktif halde çalışılmıştır. Yurt dışı yasağı hemen konulmak suretiyle bunların yurt dışına kaçması konusundaki engeller de ortaya konulmuş. Şu ana kadar benim elimdeki rakam 791 şüpheli, bunun 249’u şu ana kadar tutuklanmış, 251’i de adli kontrolle serbest bırakılmıştır ama süreçler de aynı şekilde devam etmektedir. ” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş