DOLAR 32,3175 0.2%
EURO 35,1484 0.04%
ALTIN 2.294,080,74
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

120 okunma

Özel savcı atandı: Biden’ın konutunda yeni “gizli belgeler” bulundu

ABONE OL
13 Ocak 2023 05:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden’ın Delaware’deki konutunda bir dizi yeni “gizli belge” daha bulundu.

Biden’ın danışmanlarından Richard Sauber, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, Biden’ın, 2 Kasım 2022’de Washington’daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi’ndeki ofisinde “gizli” belgelerin bulunmasının ardından, avukatlarının Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi (NARA) ve Adalet Bakanlığı ile süreci işbirliği içinde yürüttüklerini belirtti.

GARAJDAKİ DEPODAN ÇIKTI

Avukatların, daha sonra Biden’ın Wilmington ve Delaware’deki Rehoboth Beach’teki konutlarını da araştırdıklarını aktaran Sauber, Delaware’deki konutunda 2009 ile 2017 arasındaki başkan yardımcılığı döneminden kalma “az sayıda yeni gizli belgelerin” bulunduğunu ifade etti.

Sauber, “gizli” ibaresi taşıyan bu belgelerin Biden’a ait bazı kişisel ve siyasi dokümanların arasında bulunduğunu kaydetti. Belgelerin biri hariç hepsinin Biden’ın Wilmington’daki konutunun garajındaki bir depoda bulunduğunu belirten Sauber, bir sayfalık diğer belgenin ise garajın bitişiğindeki bir odada saklanan materyaller arasından çıktığını ifade etti.

ÖZEL SAVCI ATANDI

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Başkan Joe Biden’ın kişisel ofisi ve konutunda “gizli belgelerin” bulunması üzerine konunun soruşturulması için Robert Hur’ü özel savcı olarak atadığını duyurdu.

Biden’ın 2 Kasım 2022’de Washington’daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi’ndeki ofisinde ve ayrıca Delaware’deki konutunun garajında ve kütüphanesinde devlete ait “gizli belgeler” bulunmasıyla ilgili Garland, belgelere ilişkin ilk incelemeyi yapan Illinois Bölge Savcısı John R. Lausch ile basın açıklaması yaptı.

FBI 9 KASIM’DA İNCELEME BAŞLATMIŞ

Garland, 4 Kasım 2022 akşamı Adalet Bakanlığından bir savcının, Ulusal Arşiv Ofisi Başmüfettişi ile temasa geçerek Beyaz Saray yetkililerinin Penn Biden Merkezi’nde “gizli” ibaresi taşıyan belgelerin bulunduğunu aktardığını belirtti.

“Washington DC’deki bu ofis, gizli belgeleri saklama yetkisine sahip değildi.” diyen Garland, avukatların belgeleri bir arşiv tesisinde güvence altına alındığını bildirdiklerini kaydetti.

Garland, FBI’ın da 9 Kasım’da gizli belgelerin kötüye kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için hukuki protokollere uygun bir inceleme başlattığını duyurdu.

ÖZEL SAVCI ATAMASINA “KAMU YARARI” GEREKÇESİ

Gelişmelerin üzerine “deneyimine güvendiği” Savcı Lausch’u konuyu incelemesi için atadığını kaydeden Garland, 20 Aralık 2022’de ABD Başkanı Biden’ın özel danışmanının, bu kez Başkan’ın Delaware’deki konutunun garajında “gizli belgeler” bulunduğunu aktardığını ifade etti.

Garland, FBI’ın Biden’ın konutuna giderek belgeleri güvence altına aldığını söyledi. Diğer taraftan Lausch’un 5 Ocak’ta ilk incelemeye dair sonuçlarına ilişkin kendisini bilgilendirdiğini kaydeden Garland, şöyle konuştu:

“Lausch’un ilk incelemelerine dayanarak özel danışman düzenlemeleri uyarınca, konuya ilişkin özel bir savcının atanmasının kamu yararına olacağı sonucuna vardım.”

Garland ayrıca Lausch’un Şubat 2023’te özel sektöre geçerek görevden ayrılacağını duyurarak Lausch ve ekibinin ilk soruşturmayı hızlı ve profesyonel biçimde yürüttüğünü ifade etti.

Akabinde Savcı Robert Hur’ü özel savcı olarak atadığını belirten Adalet Bakanı, Hur’ün savcı olarak iyi bir kariyeri olduğunu, geçmişte şiddet suçları ve finansal dolandırıcılığın yanı sıra ulusal güvenlik ve yolsuzluk gibi davalara baktığını aktardı.

Garland, söz konusu atamanın hassas konularda bağımsızlık ve hesap verilebilirlik ilkeleri gereğince Adalet Bakanlığı tarafından teamüle uygun olarak yapıldığının altını çizerek Özel Savcı Hur’e konuya ilişkin tüm kaynakların temin edileceği sözünü verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş